I Sälenfjällen finns det cirka 250 kilometer preparerade längdspår. Det finns något för alla. Allt från elljusspår, kortare barnvänliga varianter i skogs- eller fjällmiljö till längre turer tvärs över våra fjäll.
Ord Annalena Åvik Holmström. Bild Gerry Holmström.
ATT ÅKA LÄNGDSKIDOR på perfekt pistade elljusspår en krispig kall januaridag är härligt på sitt sätt. Med kroppens alla stora muskelgrupper som jobbar hårt så nöter man varv efter varv. Andningen är kraftig och det ryker genom munnen. Kanske tränar man inför ett stundade skidlopp och varje kilometer är viktig att få till.
Man går in i sin längdbubbla där det inte finns plats för något eller någon annan. Så det är kanske inte på dom här turerna du väljer att ta med dig din lite trotsiga femåring, din hund, farmor eller den sura tonåringen.
Men deras tid kommer. När dagarna börjar bli lite längre och kylan inte går genom märg och ben. När solen börjar värma så smått att man inte längre behöver ha tredubbla långkalsonger när man går utanför dörren. När början av mars har passerat och alla skidlopp man tränat inför är över.
Det är då vi tar med dom, resten av familjen, hunden och vännerna. Ut på fjället. Med ryggsäckar fyllda till bredden av godsaker, med solskydd i ansiktet och mössan uppdragen i pannan. Vi stannar ofta. Ingen får bli gnällig så det går åt en hel del kexchoklad. Ibland får de minsta lite draghjälp av hunden.
Vi bestämmer att barnen får leta efter raststället för dagen. Bäst så. Den här gången blev det en ravin vid en fjällbäck en bit utanför själva skidleden. Här slog vi läger. Det grillades korv och vi njöt av lugnet och solen. Några fler vänner dök upp och vi fikade ännu mer från matsäcken.
Senare blev det tävlingar på en skida nerför ravinsidorna. Några somnade i solen. Några skidade på upptäcktsfärd och några råkade bada lite i bäcken. Men dagen på fjället blev perfekt på alla sätt, vädret visade sig från sin bästa sida och alla var nöjda och glada.
Ja, förutom tonåringen då. Hon hade bränt sig i solen. Och det var ju såklart mammans fel som inte påmint henne om solskydd.
FÖR EN TREVLIG FAMILJETUR PÅ FJÄLLET:
Gör er åktur till ett äventyr
Skidåkning för barn är glädje och lekfullhet. För de flesta barn blir skidåkning i ett spår utan direkt mål lätt tråkigt och det blir lite gnälligt. För att undvika det, gör åkturen till ett äventyr! Sikta in er på stugan i skogen dit ni åker och tar en fika. Åk utanför spåret i naturliga terrängen där gupp och ojämnheter gör skidfärden till ett äventyr eller varför inte stanna upp och leka en lek med skidor på fötterna?
Ta med matsäck
En termos med varmchoklad, lite russin, några nötter eller varför inte godis gör skidturen genast positivare. En paus för att fylla på energin gör att alla håller humöret på topp.
Klä er rätt
Det är en mycket roligare upplevelse i skidspåret om du slipper vara för varm eller kall. Genom att klä sig efter lager-på-lager principen blir det enklare att hålla rätt temperatur och klä av och på dig efter vad som känns bra just i stunden. Undvik att ha bomull närmast huden. Välj underställ och strumpor i ull eller syntet.
Bra skidor
Vuxna gillar inte bakhala skidor. Barn gillar bakhalt om möjligt ännu mindre. Se alltid till att barnets skidor är bra vallade, speciellt när det gäller fästet. Eller använd vallningsfria skidor.
TIPS FÖR DEN BÄSTA MATSÄCKEN
Hjärtbars
200 gr dadlar
50 gr valnötter
2 msk lime
1,5 cm färsk ingefära kokos
Mixa allt förutom kokosen. Tryck ut ”massan” på ett smörpapper, strö över kokos, vänd och strö över kokos på andra sidan. Gör sen hjärtan med pepparkaksformar eller ett glas.
Varm choklad med vispgrädde
2 dl standard mjölk.
1–2 tsk kakao.
2–3 tsk strösocker.
Vispad grädde (funkar bra med färdig sprutgrädde).
Eventuell marshmallows.
Blanda kakao och socker med lite av mjölken i en stor kopp och rör till ren jämn smet. Värm resten av mjölken och blanda med smeten. Lägg en stor klick vispad grädde i koppen. Toppa med kakao eller marshmallows. Tips för den äldre publiken. Häll i en skvätt Minttu Choco i chokladen. Smakar som acokolor.