Sälenfjällen vimlar av stigar. Långa stigar, korta stigar, blöta stigar, svåra stigar och vackra stigar. Vissa lämpar sig väl för att cykla på men långt ifrån alla är bra. Och det är lite charmen med fjällterräng, det är inte bara enkelt men den som vet var den ska leta kan finna riktiga guldkorn. Guiden Björn på Fjälläventyr ger några tips på hur du ska bete dig för att hitta rätt stig under rätt förutsättningar. Ord Björn Olsson. Bild Gerry Holmström.
MYCKET HAR GJORTS och mycket är planerat för att Sälens mountainbikecykling ska gå från bra till bäst.
Under försommaren har det grävts frenetiskt i skogarna runt Lindvallen och de populäraste lederna på Hemfjället och Östfjället har tidigare belagts med spång för att minska slitaget från vandrare och cyklister. Inte har just de plankorna ökat underhållningsvärdet för inbitna stigcyklister men de har öppnat fjället för fler brukare och dessutom gjort det mer effektivt att ta sig längre ut i miljön. Och förhoppningsvis återhämtar sig marken bredvid, mark som slitits av många års nötande från skor och gummidäck.
Frågan om markslitage och vem som har rätt att vistas i terrängen är ett ämne som bara lär växa de kommande åren allt eftersom fler människor söker sig tillbaka till naturen. Folk har en tendens till att följa folk, vi är ju trygghetstorskar lite var till mans och det kan skapa än högre trafik på redan välmarkerade leder. Däri ligger genidraget med de spångade lederna i Sälenfjällen och de anlagda cykelspåren i Lindvallen som förhoppningsvis kommer hjälpa mycket i frågan om markslitage. Och för oss som älskar naturstigar finns de fortfarande kvar därute.
Vi hoppar över de sociala etikettsreglerna här, de har du förhoppningsvis lärt dig i din uppväxt redan. Men punkten om att respektera stigen kan behöva lite djupdykning. Håll dig på stigen. En torr och fin sommardag sliter du inte speciellt mycket på stigen när du cyklar, så länge du inte låser hjulen i sladd eller färdas utanför stigen. Du är förmodligen här på semester så snälla stäng av Strava och njut av de fåtalet svängar som stigen erbjuder i stället för att gena rakaste spåret och därmed bredda stigen ytterligare. Surhål.
Undvik myrmark när det är blött. Håll dig till höglänta, väldränerade stigar, i regel är sydvända stigar torrare och bättre när vädret är fuktigt. Om du behöver passera ett blöthål, kör rakt igenom. Att runda en pöl på stigen kommer bara öka slitaget eftersom pölen växer för varje brukare som väljer att gå eller cykla runt i stället för genom.
Du cyklar mountainbike, blöta fötter innebär respekt för sporten. När fjället är rikligt mättat med vatten bör du hålla dig därifrån. Lindvallen, Rörbäcksnäs, Sälen by och Limedsforsen är X-country exempel på riktigt fin stigcykling som inte nödvändigtvis drabbats lika hårt av nederbörd även när Sälenfjällen är vattensjuka. Håll dig på spången. Den finns där av en orsak, marken bredvid kanske behöver återhämta sig eller är känslig.
Var snäll mot uteliggardjuren. I Sälenfjällen finns gott om djur, både vilda och tama. I södra delen går fjällkor på fribete, ett härligt inslag som minner om gamla tiders fäbodbruk. Undvik att få dem att skena, vi vill inte ha ett nytt Pamplona i Lindvallen. Är du osäker, hyr en guide. En duktig guide vet vilka stigar som är bra under just dagens förutsättningar. Hen kommer sörja för att du får den bästa cykelupplevelsen samtidigt som känsliga områden undviks.
För samtidigt som de populäraste stigarna riskerar mer slitage finns det många traditionella stigar därute som riskerar att försvinna om ingen använder dem, en bra guide styr trafiken så dessa hålls öppna. Dessutom ska såväl lunch som shuttling ingå i en heldagsguidning så du får det allra bästa ur din dag. Det är lätt att ta allemansrätten för given, men i takt med att vi blir fler i naturen är den rätten hotad och de första som riskerar inskränkningar är de senaste brukarna. (Vi har ”bara” cyklat på stigar sedan den moderna cykeln uppfanns kring 1895 och då som transportmetod snarare än som tränings- och semesterform.)
Så betänk att rättigheter medför skyldigheter, cykla med omdöme och framför allt – var den trevligaste personen på stigen.
Liten kurs i stig-etikett
Du som cyklar mycket mountainbike till vardags bör kunna detta som ett rinnande vatten men det skadar aldrig med en uppfräschning. Och är du ny inom stigcykling, dessa är de regler vi följer.
Lär dem utantill och följ dem för din, vår och andras skull. Den som bäst satt ord till reglerna är Aron Gooch, en av Sveriges mest tongivande stigcyklister och författare till flera guideböcker inom mountainbike.
Fem enkla riktlinjer för att bli en hedersknyffel på stigen:
1. Respektera de människor du möter. Var den trevligaste personen på stigen.
2. Respektera de få cykelförbud som finns
3. Respektera stigen. Cykla på ett sätt som minimerar slitaget.
4. Respektera djurlivet. Både vilt och tamt.
5. Respektera att marken är någons inkomstkälla. Skada inte träd och grödor.